Ruimtekoers Festival

Het festival: een presentatie van nieuwe ideeën en dromen voor de stad

Het kan wel! Dat is al sinds de eerste editie het uitgangspunt van Ruimtekoers Festival. Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel onderzoek verpakt in een toegankelijk kunst- en cultuurfestival. Met makers, bewoners, publiek, overheden en ondernemers wordt de lege ruimte in de stad ingezet om samen nieuwe ideeën, dromen en richtingen te verkennen voor het samenleven in de stad. Dat doet Ruimtekoers midden in de samenleving. Waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan.

Ruimtekoers schetst positieve toekomstbeelden voor én met iedereen

Zo is Ruimtekoers een gratis kunst- en cultuurfestival voor iedereen die zin heeft om het leven in de stad nóg mooier, beter en leuker te maken. Dat is belangrijk, want in groeiende steden wonen we met steeds meer mensen op hetzelfde stukje grond. Dan moeten we samen ervoor zorgen dat die waardevolle publieke ruimte van ons allemaal blijft én dat we die inzetten om fijn met elkaar om te blijven gaan.

Ruimtekoers is dus niet alleen een heel gezellig festival, maar onderzoekt ook hoe we steden leefbaar houden. Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het oplossen van deze en andere maatschappelijke uitdagingen. Want kunst en cultuur prikkelen de verbeelding. En onze verbeelding hebben we hard nodig om nieuwe, positieve toekomstbeelden te schetsen als mogelijke oplossingen.

Zo is Ruimtekoers óók een festival dat een nieuwe zeggingskracht vindt voor makers. Binnen het festival krijgen zij opdracht om die nieuwe positieve toekomstbeelden zo te schetsen dat je er bijna écht in gaat geloven. Bovendien doen zij dat mét de omgeving van het festival: de inwoners van Arnhem-Zuid.

Doe mee en laat je verrassen en inspireren

De stad en haar publieke ruimte zijn van ons allemaal. Dus vindt Ruimtekoers plaats midden in de samenleving, daar waar mensen boodschappen doen, wonen en naar school gaan. We transformeren de publieke ruimte tot speelveld waar we elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën ontwikkelen voor het samen leven in de stad. Dat doen we met bewoners, ontwerpers, festivalbezoekers, kunstenaars, beleidsmakers, ondernemers, wetenschappers en iedereen die hier graag aan wil bijdragen

Dus ga op pad! Bewonder de kunstinstallaties en geniet van de theatervoorstellingen. Doe mee met de workshops en proef de smaken van de stad in restaurant A Place to Eat. Koester de bijzondere ontmoetingen en laat je inspireren door wat de stad allemaal te bieden heeft. Deel je nieuwe inzichten en ideeën zodat we samen die stad nóg mooier, beter en leuker maken.

Wil je meer weten over de methodieken die het festival hanteert? Stuur een berichtje naar yosser@ruimtekoers.nl.

Ruimtekoers door de jaren heen

Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd door de onafhankelijke Stichting Halfvol om met een frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema ‘De Utopie Van de Stad’, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Zo ontwikkelde Ruimtekoers zich tot een maatschappelijk geëngageerd festival dat in de derde editie (2017) nieuwe vergezichten schetste voor het samenleven in de stad.

De vierde editie (2019) van Ruimtekoers Festival vond voor het eerst plaats in de buitenruimte van de stad. Twee bijzondere locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de wijk Malburgen, werden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. In 2018 en in het begin van 2019 is er toegewerkt naar een ontwerpmethodiek voor het festival geinspireerd op ‘design anthropology’ en een ‘theory of change’ model.

Het festival heeft zich ontwikkeld van een project dat deels een oplossing bood voor leegstand in het centrum van Arnhem, tot een evenement dat partijen samenbrengt en aanzet tot gezamenlijke activiteiten die positief bijdragen aan de leefbaarheid en het imago van de stad. Benieuwd naar eerdere edities? Hier vind je alle informatie van Ruimtekoers 2015, 2016, 2017 en 2019!

Klik hier voor meer informatie over ANBI en Code Cultural Governance.

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens