In gesprek met De Matsers Lievelingsmuziek raakt recht in je hart

Muziek betekent lol, liefde, troost; kortom emotie. Daar weten de leden van de 7-mansband ‘De Matsers’ alles van. Lievelingsliedjes? Die hebben ze niet één, maar een heleboel. Ze willen er best iets over vertellen, maar liever spélen ze hun favoriete muziek. Op de tweede en laatste woensdag van de maand treden ze op bij Sama Sama in Akker71 (aan de Akkerwindestraat in Malburgen). Elke laatste vrijdag van de maand houden ze daar een jamsessie.  

Robert is zanger en speelt gitaar. “Voor mij gaat het om het verhaal dat een liedje wil vertellen”, zegt hij. “Kijk, hoe Willie Nelson of Bob Dylan zingen, zullen sommige mensen misschien ‘lelijk’ vinden. Maar deze mannen kunnen als geen ander de boodschap overbrengen met hun nummers, ze maken hun punt. Dát is voor mij belangrijk. Verhaal en ritme maken een nummer, daar gaat het om voor mij; de melodie is daaraan ondergeschikt. ‘Only a fool (breaks his own heart)’ bijvoorbeeld; práchtig nummer. Moet je horen…” Meteen zet de band het nummer in en speelt het helemaal uit. De lol die de vijf (twee mannen zijn er niet deze repetitiemiddag) hebben in het spelen, hoor je niet alleen, die zie je ook. 

‘Oude’ muziek in een ‘de Matsers’ jasje 

Robert begon de band met gitarist Han. Ze leerden elkaar kennen op de Kunstacademie in Enschede. Han woont inmiddels in Immerloo, Malburgen. Robert woont in het westen van Nederland en reist op en neer voor de bandoptredens en repetities. Drummer Sam kwam erbij, omdat hij een keer jongerencentrum de Madser in Kronenburg binnen wandelde en daar Han ontmoette. Han zocht een drummer en het klikte. Rob (harmonica) en Max (trommels) sloten later aan en zo ontstond hun band ‘de Matsers’. Ze houden allemaal van Amerikaanse muziek van voor 1980. Of het nou R&B, Soul of Rock-’n-Roll is; ze spelen allerlei covers en voeren nummers soms net weer anders uit. Een soulnummer in een cross country jasje, bijvoorbeeld. Max is dol op Latin muziek. “Die swingt zo lekker”, legt hij uit. “Maar Latin invloeden in een nummer brengen, is soms nog best lastig.” Robert zegt: “Nou, dit kan toch?” en hij zet ‘Black magic woman’ in. Max gaat er meteen in mee en Rob valt hen bij met zijn harmonica. Swingt de pan uit! 

Sam: “Als Matsers spelen we de Masters, zeggen we wel gekscherend. Zelf houd ik van jazzy nummers. Summertime van Ella Fitzgerald is één van mijn favorieten. Als we ’s woensdags optreden bij Sama Sama, dan merk je dat muziek verbindt. (lachend). Tja, er zijn wel eens mensen die tijdens het eten vragen of we wat zachter kunnen doen. Maar als we het publiek mee hebben, doen ze allerlei verzoeken en spelen we na het eten voluit. Hartstikke leuk. Net als de jamsessie; die trekt steeds meer publiek. We spelen dan van alles en iedereen kan meedoen.” Max vult nog aan: “Als je als bandleden ook vrienden bent en je straalt plezier uit, trek je vanzelf mensen aan.” 

Vinger op de zere plek 

De lievelingsliedjes van de (in totaal zeven) bandleden verschillen soms per week en hangen bijvoorbeeld samen met emoties die ze op een bepaald moment voelen. Zanger Robert noemt Hideaway van Eric Clapton als een van zijn favorieten. Maar dat kan zó weer anders zijn. Hij herinnert zich nog dat hij op de middelbare school verliefd was op een meisje. Op een dag zag hij haar vanuit een lokaal buiten staan met een andere jongen. Hij grinnikt: “Tja, toen zoemde Etta James door mijn hoofd met ‘I’d rather go blind’. Daarin zingt ze: ‘Something told me it was over when I saw you and him walking’. Dat beschreef wat ik toen meemaakte en dan pakt zo’n nummer je even beet.” 

De muzikale helden van de band lopen nogal uiteen. Het zijn er te veel om op te noemen; Sam Cooke, Otis Redding, Creedence Clearwater Revival, Cliff Richard. Even later spelen ze ‘Help The Poor’ van BB King. Robert zingt en de rest zingt mee als een soort achtergrondkoor. Robert: “BB King zingt ‘Help the poor’. En dan: ‘Help poor me’. De humor die daarin zit, vind ik heerlijk. De achtergrondzang die we bij dit nummer doen, is een beetje gospelachtig bedoeld.” Han grinnikt en zegt: “Ja, dus als je nog een paar goede achtergrondzangeressen weet, dan zijn die van harte welkom!” 

Check de volledige Zuiderstroom Spotify-playlist hier. Wil jij jouw lievelingslied terugzien in deze playlist? Laat het ons weten via Facebook en/of Instagram door te reageren op onze posts of stuur een privé berichtje.