In gesprek met Cecilia Kleding van Cecilia laat iedereen stralen!

Een van de stadsmakersprogramma’s van Ruimtekoers is Zonnestof. Ruimtekoers is in het kader van haar stadsprogramma’s constant op zoek naar positieve verhalen van bewoners uit Arnhem-Zuid die kunnen inspireren, verbinden of ‘gewoon’ een lach op iemands gezicht toveren. Cecilia Itegi heeft zo’n verhaal dat én positief is én een link heeft met modeontwerpen en stoffen. Met haar Afrikaanse roots en creatieve blik maakt ze vaak mode met een missie: voor vrouwen die nét niet binnen het ‘normale’ plaatje passen, bijvoorbeeld. Of, zoals nu in coronatijd, voor een goed doel. 

When you give, you also get!

De naam Zonnestof past grappig genoeg precies bij Cecilia, ze is zelf een soort zon; ze heeft energie voor tien en straalt met haar bos krullen en aanstekelijke lach. Oorspronkelijk komt ze uit Kenia. Ze moest, eenmaal in Nederland, erg wennen aan het binnen zijn. In haar thuisland gebeurde alles buiten. “Kriebelig werd ik ervan! Door een flinke hernia kon ik niet werken, maar ik wilde iets doen. Voor 20 euro scoorde ik een naaimachine en voor 50 cent stof op de markt. Zo begon ik met naaien. Ontwerpen bedenk ik zelf en ik maak veel op aanvraag. Dat begon met een vrouw die deels verlamd was, in een rolstoel zat en nergens een leuke broek voor haar verjaardag kon vinden. Ik maakte er eentje en ze wilde er graag veel meer hebben. Dat was voor mij ook weer fijn. (Met een gulle lach) ‘When you give, you also get!’. 

Nu is ze gespecialiseerd in unieke kledingstukken, zwierig, kleurrijk en heerlijk draagbaar. Ze woont in het Bruishuis in Malburgen en werkt ook vaak vanuit daar. (De wijk vindt ze geweldig, vertelt ze tussendoor; door alle verschillende bewoners voelt ze zich er helemaal thuis). Ze ontwerpt voornamelijk voor vrouwen met afwijkende maten of voor speciale gelegenheden.

Voor een dame uit Suriname is ze een trouwjurk aan het maken. Ze heeft veel vaste klanten. “Als ik een vrouw zie, of ze nu een handicap heeft, of last van overgewicht; denk ik meteen: ‘Zó ziet ze er mooi uit. Bepaalde dingen verhul ik en andere laat ik juist zien. Maar ik maak ook kleding voor mensen zonder speciale behoeften én voor kinderen, hoor. Klanten zijn eigenlijk altijd blij. Daarom heb ik mijn label ‘Make my Day’ genoemd. ‘Because: I Make their Day!’”. Weer die schaterlach. 

Mondkapjes voor goed doel 

Duurzaam bezig zijn, legt Cecilia uit als ‘iets teruggeven aan de wereld’. “Mijn kinderen zijn volwassen en ik heb nog energie genoeg! In Kenia hebben veel kinderen het normaal al zwaar; ze leven veelal op straat en blijven overeind van wat werk wat ze daar doen en eten dat ze daar krijgen. Nu er corona is, zijn er weinig mensen op straat en zijn de problemen van deze kinderen nog groter. Ze moeten thuis blijven en lijden honger. Daarom ben ik hippe mondkapjes gaan maken die ik hier verkoop en de opbrengst daarvan gaat naar kinderen in Kenia. Ik heb contact met een betrouwbare journaliste die er ter plekke voor zorgt dat het geld ook daadwerkelijk goed terecht komt. Misschien een klein gebaar, maar ik doe in ieder geval wát. In mijn leven is er geen tijd om te zuurpruimen. Als mensen zich meer zouden verenigen, kunnen ze zóveel meer goede dingen doen. ‘Come together!’” 

Ook op zoek naar een uniek kledingstuk of een mondkapje? Bel of app met Cecilia: 06 2346 0933. 

Dit interview is onderdeel van stadsmakersprogramma Zonnestof, lees er hier meer over.