We spraken Huub Kwekkeboom van 2Switch: “Samen ben je tot meer in staat dan je ooit durfde te dromen”

Heb je al die stoelen en tafels en kleden en andere gezellige meubels gezien op Ruimtekoers? Die kwamen allemaal van kringloopbedrijf 2Switch. Elke editie kloppen we weer aan bij directeur Huub Kwekkeboom. Zonder morren mogen we dan een deel van zijn inboedel lenen om Ruimtekoers knus aan te kleden. Maar Huub doet Echt. Heel. Veel. Meer dan alleen tweedehands spullen verkopen. Hoog tijd dus om deze man aan het woord te laten.


Foto: Valerie Spanjers

“Waarom wij onze meubels aan jullie uitlenen? Dat doen we graag omdat we op deze manier een schakel zijn tussen goederen en het hergebruik daarvan en de ontwikkeling van mensen. Ook is het inspirerend om onze goederen in een andere setting te zien. Bij een vorige editie kocht iemand op Ruimtekoers de gehele set aan meubels die op het podium stond bij een lezing. Het was precies wat ze zocht. Het geeft dus echt een andere kijk op spullen.

Wij hebben het hier niet over leerdoelen en competenties. Wel over de dromen van mensen.

Maar bij 2Switch gaat het misschien nog wel meer over mensen dan over spullen. Ik zeg altijd, ik praat mét mensen, nooit over mensen. Hier werken 550 mensen en er is een doorloop van zo’n 450 mensen per jaar. Studenten, stagiairs, maar ook mensen met een ‘beperking’ of zoals ik het liever zeg, mensen met speciale kwaliteiten.

Het is voor velen een eerste stap naar de arbeidsmarkt. Hier werken ze in een veilige omgeving. Wat hun verleden is, is niet belangrijk. In de winkel krijgen ze een shirtje aan, horen daardoor meteen bij de club en de klant ziet niet wat iemands achtergrond is. Vanaf dag één lever je een zinnige bijdrage. Wij hebben het hier niet over leerdoelen en competenties. Wel over de dromen van mensen. We geven ze tools om zelfredzaam te zijn.

Er is te weinig aandacht voor wat mensen wél kunnen.

Er gaat veel mis met hoe mensen bestempeld worden. De groep ‘niet-willers’ bijvoorbeeld – ja dat is echt een categorie waar beleid voor wordt gemaakt. Als je goed luistert en echte aandacht hebt, dan kom je erachter dat mensen meestal wel willen, maar om bepaalde redenen de hakken in het zand zetten. De samenleving is zó complex geworden. Een werknemer van mij heeft te maken met véertien instanties voor zijn schulden. En dan durven ze hem ook nog te vragen om een overzicht van zijn boekhouding. Dan breekt mijn klomp. Daar zit nou juist de kern van het probleem! Dáár heeft hij hulp bij nodig.

Er is te weinig aandacht voor wat mensen wél kunnen. Er werken bij ons veel nieuwkomers, uit Irak bijvoorbeeld. Die mensen hebben ontzettend veel ervaring met getraumatiseerde kinderen. Waarom worden deze mensen niet ingezet bij hulpverlening in de wijk? Zij kennen de problematiek, zijn ervaringsdeskundigen.

Wij vragen alleen om bereidheid. Mensen zijn creatief. Op sommige afdelingen hier worden er vier talen door elkaar heen gesproken. Dan wordt Nederlands vanzelf de gemeenschappelijke taal die ze samen leren. Dan  zijn opeens alle meubels en voorwerpen op kantoor volgeplakt met post-its met de Nederlandse benaming.

We moeten zelf nieuwe verdienmodellen creëren die bijdragen aan het welzijn van de wereld.

Het geeft zoveel voldoening als ik jaren later iemand tegenkom en hoor dat zijn of haar tijd bij 2Switch van grote betekenis is geweest. Dat diegene weer collega’s heeft en in veel gevallen ook een sociaal leven.

Duurzame relaties vorm je alleen als het netwerk van onderaf wordt gevormd. Wij werken interdisciplinair, zijn de schakel tussen mensen, goederen en organisaties. We leveren bijvoorbeeld de dekens voor het duurzame jassenlabel Wintervacht. Die dekens worden weer gewassen in de sociale wasserette in Klarendal. Ik hang daar dan een jas neer, zodat de mensen daar weten waaróm die dekens gewassen worden en waarvoor ze het doen.

Weet je wat mijn droom is? De maakindustrie weer écht terugbrengen in Arnhem. Van de vier miljoen kilo aan spullen die ik jaarlijks inzamel, gaat 60 procent naar de winkel. De overige 40 procent wordt als grondstof gescheiden. Onder andere productontwerpers en modeontwerpers maken hier weer gebruik van.

Het is belangrijk om elkaar te leren kennen en een gemeenschappelijk belang te creëren.

Wij krijgen binnenkort een nieuwe winkel in Arnhem. Daar wil ik graag een open atelier, in samenwerking met modeontwerpers, meubelmakers en productontwerpers. Dan kunnen we de grondstoffen gebruiken om producten op maat te maken. Producten die mensen echt gaan gebruiken, die van waarde zijn. Van de 40.000 kledingstukken die ik nu verkoop, kunnen we een deel customizen en een kledingbieb maken. Gebruik wordt sowieso belangrijker dan hebben.

Er wordt veel te veel troep geproduceerd! Primark, Ali Express, de kwaliteit is zo beroerd dat ik die spullen in nieuwstaat nog niet eens in de winkel wil hebben. Laten we niet de illusie hebben dat we de wereld kunnen veranderen met marktwerking. We moeten zelf nieuwe verdienmodellen creëren die bijdragen aan het welzijn van de wereld. Omdenken noem ik dat.

En dan is het belangrijk om elkaar te leren kennen, het eigen gewin aan de kant te zetten en een gemeenschappelijk belang te creëren. Eerlijk naar jezelf durven kijken en zeggen: hier ben ik niet goed in, wie kan me helpen? Samen ben je tot zo veel meer in staat, vaak meer dan je ooit had durven dromen.”