Interview Zefanja Hoogers Iedereen is welkom om mee te doen

Onze redacteur Sabine ging in gesprek met Zefanja Hoogers. Zefanja werkt voor Kunstbedrijf Arnhem en is organisator programmering van het Paviljoen Halfweg van Rob Voerman. Dat paviljoen is door Ruimtekoers samen met het Mondriaan Fonds daar geplaatst als onderdeel van het festival.

Ondanks dat het een druilerige maandagochtend is, klinkt Zefanja vol enthousiaste energie.

“Ik ga zo weer naar het paviljoen toe. We hebben het idee gevat om vanavond pizza’s te gaan bakken, er staat natuurlijk al een kachel. Even kijken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen.

Ik wil meteen even benoemen dat we twee toppers van gastvrouwen hebben gevonden om het Paviljoen te bezetten deze week. Echt toppers zijn het. Ze spreken iedereen aan en harken mensen naar binnen voor een lekkere kop koffie of thee. We willen echt laten zien dat het voor iedereen toegankelijk is en dat je binnen mag komen, want dit gaat net over dat pijnpunt in Arnhem Zuid: een gebrek aan ontmoetingsplekken.” 

Workshops
“Olga Lozeman van Kunstbedrijf heeft samen met creatieve bewoners van Arnhem Zuid een soort platform opgericht dat Zuiderziel Arnhem heet. Zuiderziel onderneemt van alles op cultureel gebied en hebben onder andere een gedeelte van de Bibliotheek in Kronenburg ingericht als huiskamer: A place to Bieb.

De bedoeling is dat het gezelliger wordt in de Bibliotheek en dat mensen elkaar daar gaan ontmoeten aan de lange stamtafel. Er hangen ook allerlei briefjes en aankondigingen van wat er allemaal op cultureel gebied te doen is hier in Zuid. Het is echt een cultuur impuls.

Eigenlijk moet je de workshops die in het paviljoen worden gegeven zien als een kick-off voor A Place To Bieb in 2018. Een voorbeeld van een workshop dat we geven in het Paviljoen deze week is “Jouw Idee Werkt”, waarbij kinderen en volwassenen plannen kunnen maken voor het best verborgen stadspark van Arnhem: het Immerloo park. We willen het zichtbaarder maken zodat meer mensen het weten te vinden. Hoe maken we een leuke toegangspoort? Hoe brengen we meer leven in het park? Een aantal van de beste ideeën wordt gepresenteerd aan de gemeente Arnhem.”

Elke dag open
“Vandaag en morgen is er geen Ruimtekoers, maar het paviljoen is open voor koffie of thee. We zijn op het moment aan het bedenken hoe we daar vanavond pizza s kunnen gaan bakken. Afgelopen weekend hebben we al Taaitaai poppetjes en pepernoten gebakken. Heel gezellig.

Er gaat nog van alles gebeuren. We gaan bijvoorbeeld praten over Nederlanders met Nederlanders en Nieuwe Nederlanders. Ook gaan we onder leiding van Olga brainstormen over de toekomst van Focus á Locus, een kunstroute hier in Arnhem Zuid. Kijk ook even in het programma wat er allemaal te doen is!

Er ontstaan continu spontaan ideeën. Ik ben ook nog aan het organiseren dat de schaakclub komt schaken deze week. Of wat denk je van een High tea met ouderen! En iedereen is hartstikke welkom om mee te doen. De kachel staat aan en er is gratis thee en koffie. Ik stuur Rob elke dag  een verslag met foto’s van wat er allemaal gebeurt. Vindt hij hartstikke leuk.”