Het favoriete recept van Farad: Berberispilaf met kip

Farad (51) woont nu net in Gendt, maar daarvoor woonde hij bijna drie jaar in het asielzoekerscentrum Elderhoeve in Elden (Arnhem). Via ‘Aan de slag Arnhem’ (een landelijke methodiek waarbij bewoners uit asielzoekerscentrum Elderhoeve aansluiten bij Arnhemse vrijwilligersklussen) werkte hij al heel veel in Arnhem, bijvoorbeeld bij een tweedehandswinkel. Hij is nu zelfs ambassadeur van Aan de slag. Hij kookte daarnaast ook een hele tijd elke donderdagavond in wijkcentrum de Hobbit in Malburgen. Maar inmiddels moet hij op donderdagavond naar zijn taalcursus op de Radboud Universiteit, dus dat heeft hij moeten opgeven.  

Het is juist leuk om met Nederlandse vrienden samen te eten

In Iran was Farad fotograaf. Koken doet hij erbij, dat is zijn hobby. Het helpt hem bij het opbouwen van zijn leven in Nederland. Hierover vertelt hij: “Samen eten is leuk en lekker. Het zorgt ervoor dat ik contact heb met mensen, dat ik leer over andere culturen. Ik houd ook van de afwisseling; ik kook niet alleen Iraans. Ik vind het juist leuk om met Nederlandse vrienden samen te eten en de ene keer iets uit Iran te eten en de andere keer iets uit Nederland. Of om een combinatie te maken bijvoorbeeld.” 

Lievelingsrecept van Farad

Hij kent heel wat recepten, maar een van de belangrijkste is toch wel ‘Berberispilaf met kip’. Farad: “Dit gerecht is heel populair in Iran. Het wordt veel gekookt voor recepties bij belangrijke ceremonies. De zure smaak van de Berberis (zuurbes) staat een beetje symbool voor het leven, dat ook niet altijd zoet is en de liefde, die ook niet altijd zoet is. De zuurbes is een frisse tegenhanger van de warme, kruidige smaken van boter, kurkuma en saffraan.” Bekijk meer recepten van Arnhemmers in ons kookboek!

Berberispilaf met kip

Het recept voor Berberispilaf met kip (voor vier personen)

  • Tweedelige kip (hele dij of borst) 
  • 1 middelgrote ui, twee tot drie stengels bleekselderij (in stukjes) en 1 middelgrote wortel (in stukjes)
  • 2 eetlepels tomatenpuree,  zout, peper en kurkuma en 1 eetlepel citroensap 
  • Saffraan, olie, vier porties rijst, berberis (zuurbessen), boter en suiker 

Bereidingswijze

De kip: voeg zout, peper en kurkuma toe aan de kip en laat het zo een paar uur in de koelkast staan (dat is het lekkerst, als je geen tijd hebt, kun je ook meteen gaan bakken). Bak de kip in wat olie tot deze goudbruin is. Haal de kip er even uit, snipper de ui en bak die in dezelfde olie. Daarna voeg je de stukjes wortel en bleekselderij toe. Daar doe je na een tijdje de tomatenpuree bij en laat even sudderen tot het een pasta wordt. Voeg dan ongeveer twee glazen water toe en voeg de gebakken kip toe. Laat de schotel zo twee uur stoven/langzaam koken op het fornuis of in de oven. Helemaal aan het eind voeg je dan wat saffraan en een beetje citroensap toe. 

Let op: hoe meer water je toevoegt, hoe minder de kwaliteit van je stoofpot. Beter is om wat minder water te gebruiken en de temperatuur laag te houden – zachtjes te koken dus – zodat je zo min mogelijk smaak verliest aan het water. 

De Berberispilaf: week intussen de berberis een uur in water. Bak de bessen vervolgens in wat boter (boter en bessen tegelijk in de pan doen, niet eerste de boter) met een of twee eetlepels suiker (ongeveer 30 seconden tot een minuut is al genoeg). Voeg de saffraan toe aan de berberis en zet het vuur uit. Voeg wat bereide rijst toe om de berberis, saffraan en rijst te mengen. Zet dit even apart. 

Tip: je kunt het op verschillende manieren serveren. Met de kip op/rondom de rijst met pilaf en dan daarbij de groentesaus apart. Of juist met de Berberispilaf apart. Eet smakelijk!