Farhad Karimi’s Iraanse Kuku Sabzi

15 en 21 augustus: Iraanse keuken met Farhad

“Als we bij elkaar zitten, moet er gegeten worden!” 

Iranees Farhad Karimi woont sinds vier jaar in Nederland, tegenwoordig in Gendt. Hij voelde zich meteen erg betrokken bij de samenleving. Zo werd hij ambassadeur van ‘Arnhem aan de slag’ en coördinator van Bazar 54 in Elden (een initiatief met gratis spullen voor vluchtelingen). 

Een van zijn grootste hobby’s is koken. Voor familie en vrienden, maar ook voor anderen.  Zo maakte hij iedere donderdag de lekkerste gerechten voor wijkbewoners van Malburgen, in wijkcentrum de Hobbit. Voor Ruimtekoers Festival maakt hij ‘Kuku Sabzi’, een Perzische frittata met groenten en kruiden. “Ik houd van eten en vooral van het delen van smaken met anderen. Heel veel gerechten uit Iran bestaan uit vlees. Mijn vegetarische keuze viel op deze frittata (een soort dikke, luxe omelet) uit de koekenpan, omdat je die zo veelzijdig kunt gebruiken. Het is feestelijk, voor tijdens Nieuwjaar bijvoorbeeld, maar het is ook een ideaal gerecht om mee te geven als lunch, als hapje voor onderweg of heerlijk voor bij een picknick. Je kunt het warm of koud eten en het is een echte smaakverrassing door de vele groenten en kruiden die erin verstopt zitten. Het is een bijzonder gerecht, ook voor mensen uit Iran, juist omdat er geen vlees in zit. Vooral de fenegriek geeft een kenmerkende smaak af. In Iran is eten heel belangrijk. Om het samenzijn, om de energie die het geeft. We dekken de tafel mooi en maken de borden feestelijk op. Koffie met een koekje kennen we niet; als we bij elkaar zitten, moet er gegeten worden!” 

Tot slot zegt Farhad: “Ik ben opgevangen door Nederland, ik heb er een huis gekregen; daar wil ik heel graag wat voor terugdoen. Door mensen blij te maken met eten bijvoorbeeld. Geniet van mijn Kuku Sabzi!” 

 Iraanse Kuku Sabzi

Ingrediënten: 

  • 1 kleine prei  
  • 100 gram verse peterselie 
  • 100 gram verse koriander 
  • 30 gram verse dille 
  • muntblaadjes naar eigen voorkeur 
  • 6 eieren 
  • specerijen: kurkuma, kaneel, komijn 
  • peper en zout 
  • teentje knoflook 
  • 2 eetlepels gedroogde rode (zereshk) bessen.  
  • 60 gram walnoten geroosterd en grof gehakt 
  • 1 eetlepel bloem 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • optioneel 100 gram verse spinazie; 50 gram fijngehakte fenegriek blad (methi) 

Bereiding: 

  • Was de prei en de kruiden onder stromend water en hak deze vervolgens fijn.  
  • Doe de eieren samen met de bloem, specerijen, peper en zout in een grote kom. Mix totdat alles goed gemengd is.  
  • Voeg de gehakte kruiden en prei, walnoten en zereshk toe. Meng alles goed door. 
  • Vet de hele koekenpan in met 2 el olijfolie en verhit op middelhoog vuur. Is de pan goed warm? Voeg dan het eiermengsel toe. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat in ongeveer 12 minuten gaar worden. De Kuku Sabzi is klaar wanneer de eieren helemaal gestold zijn. 
  • De tweede manier is om de groentetaart in een voorverwarmde oven op 180 graden te garen in 25 – 30 minuten. Gebruik een ingevette ovenschaal. 

Serveertip: 

  • Doe er een schep dikke yoghurt bij en een frisse salade. Het gerecht is heerlijk fris en kruidig en kan ook goed gecombineerd worden met rijst of knapperig brood. Kuku Sabzi is ook heel lekker als het afgekoeld; eet het dan als snack! 

Deze afhaalmaaltijd is helaas niet meer te bestellen. Maar niet getreurd, we hebben andere afhaalmaaltijden in de aanbieding! Alle praktische informatie vind je op ruimtekoers.nl/aplacetoeat of bestel een afhaalmaaltijd meteen via ruimtekoers.nl/tickets.