Het openbare en digitale kookboek voor en door Arnhem: Ik kook mijn verhaal, eet smakelijk!

Funky spinazietaart van Marloes

Voor Marloes is dit het recept wat als rode draad door haar leven loopt. Het is het eerste recept dat ze leerde koken en het betekent voor haar en haar familie ontspanning.

Ingrediënten en bereiding en eet smakelijk!

  • Pakje bladerdeeg, rasp een halve citroen en verse of diepvries spinazie
  • 3 eieren, 5 gram dille, 10 gram platte peterselie, 5 gram koriander en feta naar smaak

Rol de bladerdeeg ontdooid en wel tot een geheel. Rasp de citroen over de bladerdeeg en rol het er lichtjes in. Pak wat extra takjes dille en druk het in het deeg. Snij alle kruiden en doe die bij de spinazie (geslonken in de pan of ontdooid). Roer de eitjes er doorheen met een vork (of maak een kikkererwten meel beslag voor de vegans). Prak de feta (van Violife heb je ook vegan feta 😉). Bak ongeveer 40minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.


De gehaktballetjes van oma, door Anita

Ik weet nog hoe die smaakte. Ik weet nog hoe die rook. Maar hoe kreeg ze dat toch voor elkaar? Na jarenlang proberen smaakte ‘ie eindelijk zoals toen.

Ingrediënten en bereiding en eet smakelijk!

Gehakt en fijne uitjes. Ei en paneermeel. Knoflook en peper. Beetje sambal.
Lekker sudderen in de tomatensaus. Dankjewel lieve oma. Lees hier meer over Anita!


Noten gehaktballetjes van Seta en Allon

“Vanaf het begin heb ik al bewondering voor de levenskracht en doorzettingsvermogen van deze familie” zei Allon. Het recept kreeg hij van Seta, moeder van Vahe Amorian. De familie is gevlucht uit Syrië. Vahe heeft als vrijwilliger bij Stichting Vitanos gewerkt en is daarna met een koksopleiding begonnen. Inmiddels werkt hij bij een restaurant van een 3-sterren kok. Zijn broer studeert voor tandarts in Amsterdam. “

Ingrediënten en bereiding (voor 4 personen) en eet smakelijk!

  • 2 sneetjes (oud) bruin of volkorenbrood in dobbelsteentjes gesneden (of 85 gram paneermeel), 200 gram gemengde noten en pitten (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, cashewnoten en amandelen).
  • 1 teentje knoflook fijngehakt, 3 sjalotjes gesnipperd, 1 eetlepel Zaanse mosterd, 1 eetlepel  ketjap manis, 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 theelepel tijm of Italiaanse kruiden of kruiden naar eigen smaak, Wat takjes peterselie fijngehakt, 110 gram Parmezaanse kaas*, 2 eieren*.
  • * kan ook vervangen worden door 100 tot 150 ml  ongezoete sojamelk  en wat extra ketjap. Voor het bakken: olijfolie of zonnebloemolie.

Rooster de noten en pitten in een koekenpan of op een schaal in de oven tot de ze een lichtbruine kleur krijgen. Laat de noten afkoelen en maal of hak ze daarna tot een kruimig mengsel. Voeg de eieren en alle andere ingrediënten toe en meng dit goed en kneed het vervolgens tot een samenhangende massa. Laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast en rol dan met de hand er balletjes van (grootte naar eigen wens). Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes goudbruin. Serveer de balletjes als snack met een dipsaus, in een tomatensaus bij pasta of als onderdeel van een maaltijdsalade. 


Rode hamburgersaus van Robin

Deze saus eet Robin’s familie thuis altijd bij de zelfgemaakte hamburgers. Het smaakt warm, zoet, en door de mosterd een beetje pittig. De perfecte aanvulling op een (vegetarische) burger.

  • Rode Hamburgersaus (ook heerlijk op je #Malburger):
  • 3 eetlepels slaolie, 3 eetlepels ui (geraspt), 3 eetlepels tomatenketchup, 3 eetlepels water, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels kristalsuiker, 1eetlepel Worcestesauce (of zoete soyasaus).
  • Halve eetlepel natte mosterd, 1 theelepel zout en 1 mespunt peper.

Verwarm de olie (niet te heet), en gaar de ui in de olie, laat het niet bruin worden, neem de tijd.Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de saus 15 minuten trekken Eigenlijk heel simpel je hebt alleen wat tijd nodig. Eet smakelijk!


Iraanse Berberispilaf met kip van Farad

“Dit gerecht is heel populair in Iran. Het wordt veel gekookt voor recepties bij belangrijke ceremonies. De zure smaak van de Berberis (zuurbes) staat een beetje symbool voor het leven, dat ook niet altijd zoet is en de liefde, die ook niet altijd zoet is. De zuurbes is een frisse tegenhanger van de warme, kruidige smaken van boter, kurkuma en saffraan.”

Ingrediënten en bereiding (voor 4 personen) en eet smakelijk!

Voeg zout, peper en kurkuma toe aan de kip en laat het zo een paar uur in de koelkast staan (dat is het lekkerst, als je geen tijd hebt, kun je ook meteen gaan bakken). Bak de kip in wat olie tot deze goudbruin is. Haal de kip er even uit, snipper de ui en bak die in dezelfde olie. Daarna voeg je de stukjes wortel en bleekselderij toe. Daar doe je na een tijdje de tomatenpuree bij en laat even sudderen tot het een pasta wordt. Voeg dan ongeveer twee glazen water toe en voeg de gebakken kip toe. Laat de schotel zo twee uur stoven/langzaam koken op het fornuis of in de oven. Helemaal aan het eind voeg je dan wat saffraan en een beetje citroensap toe. Week intussen de berberis een uur in water. Bak de bessen vervolgens in wat boter (boter en bessen tegelijk in de pan doen, niet eerste de boter) met een of twee eetlepels suiker (ongeveer 30 seconden tot een minuut is al genoeg). Voeg de saffraan toe aan de berberis en zet het vuur uit. Voeg wat bereide rijst toe om de berberis, saffraan en rijst te mengen. Zet dit even apart. 

Tip: je kunt het op verschillende manieren serveren. Met de kip op/rondom de rijst met pilaf en dan daarbij de groentesaus apart. Of juist met de Berberispilaf apart. Eet smakelijk en lees hier meer over Farad.


Pasta sambuca met paddenstoelen van Nick

Dit recept herinnert hem aan een tijd toen hij samen met zijn broer werkte in een Italiaans restaurant. Sindsdien, is eten iets wat ze altijd doet verbinden. “Dit gerecht, de pasta sambuca, heb ik daar leren maken en herinnert mij aan die tijd met mijn broer. Ik kan me goed herinneren wat er gebeurde als iemand een pasta sambuca bestelde. Niet alleen mijn broer, maar iedere kok in het restaurant maakte er een show van als dit gerecht bereid moest worden.”

Ingrediënten en bereiding (voor 4 personen) en eet smakelijk!

  • 200 gram tagliatelle of een andere pasta naar keuze
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden), ½ rode peper (fijn gesneden), 250 kastanje champignons (in kwarten gesneden) en 3 stengels van een bosui (grof gesneden)
  • 100 ml kookroom, 50 ml sambuca, 1 citroen, 1 bosje peterselie en 1 bouillonblokje
  • Zout, peper, olijfolie

Breng een pan met ruim water en een blokje groetenbouillon aan de kook. Maak ondertussen de pastasaus. De pastasaus: neem een braadpan en laat hem op hoog vuur heet worden. Wanneer de pan heet is, voeg een flinke scheut olijfolie toe en braad de knoflook en rode peper op halfhoog vuur zodat de smaken lekker los komen. Doe dit al roerend voor een halve minuut. Voeg de paddenstoelen toe en meng ze al roerend voor 1 minuut met de knoflook en de peper. Voeg de sambuca toe en laat de alcohol in 2 minuten uitkoken. Zorg ervoor dat de vloeistof niet in aanraking komt met vuur, want dan vliegt de vlam in de pan en is je afzuigkap er misschien net zo erg aan toe als de mijne.

Na 2 minuten voeg je de room, de bosui en de zeste van een halve citroen toe (de zeste is de schil van de citroen, waar veel smaak in zit, gebruik een dunne rasp om de schil te scheiden van de citroen en bewaar de rest van de citroen voor een volgend kookverhaal.) Zet het vuur laag en breng de saus verder op smaak met peper en zout. Ondertussen is je bouillonwater gaan koken en is het tijd voor de pasta. Kook de pasta al dente, oftewel beetgaar en volg daarbij de instructies op de verpakking. Giet af in een vergiet.Voeg de pasta bij de saus en meng goed zodat de pasta en de saus één worden. Serveer en garneer met een beetje fijngesneden peterselie. Variatietip: het is niet duurzaam, maar wel heel lekker à vervang de kastanjechampignons met garnalen.


Het kookboek is onderdeel van stadsmakersprogramma Kook je verhaal van Allon Cheng.