Eventjes terugdenken aan … Dit was Ruimtekoers 2020

Home Ruimtekoers

Wat zijn we trots! Dank jullie wel, inwoners, vrijwilligers, ondernemers, makers, passanten, bezoekers en iedereen die er bij was voor dit toffe en leerzame jaar!

Vanaf het voorjaar lanceerden we onze nieuwe stadsmakersprogramma’s en we eindigden bij het gezellige festival in september. Er waren meer dan 80 activiteiten zoals workshops, muziek- en theatervoorstellingen en lezingen. Zo daagden we ons onze ruim 10.000 bezoekers en deelnemers uit om nieuwe dromen en richtingen te ontdekken voor het samen leven in de stad. En is Ruimtekoers op die manier een gezellig festival én een onderzoek hoe we het leven in de stad voor iedereen beter, mooier en leuker maken. Meer lezen over ons project, klik dan eens op ons online magazine.

Vanuit de behoeften van de wijken

Ruimtekoers vond plaats in de wijken Malburgen, Immerloo, Elderveld, De Laar en Schuytgraaf en versterkte daar bestaande initiatieven door met hen bijzondere samenwerkingen aan te gaan of door hen een podium te bieden. Zo zijn er relaties gelegd voor de lange termijn met onder andere WijkLab Malburgen, Power Plug NL, Naaistudio De Stiksteek, de Ondernemers op Winkelcentrum de Drieslag, D.W.S en nog veel, heel veel meer. Met hen zetten we nu al ons programma in de steigers voor aankomend jaar.

Wat wederom opviel was de enorme betrokkenheid van bezoekers en deelnemers bij de programma’s. Ontmoetingen waren warm, we kregen hulp uit allerlei hoeken aangeboden op briefjes en het opruimen van het festival ging een stuk gemakkelijker met de hulp van de buren.

Wat er achter blijft en de toekomst

Het vijfde Ruimtekoersjaar begon al in januari. Met de kick-off waar meer dan 80 inwoners op af kwamen om zich aan te melden als deelnemer of vrijwilliger. Vanaf toen trokken de stadsmakers de wijken in en zette zij samenwerkingen op vanuit de behoeften van de wijk. Zoals Cassandra Onck en Mauro Casarini met jongeren en muziekverenigingen in de wijk. Zij maakten samen een EP en videoclip over het thema culturele diversiteit.

De videoclip van de titeltrack Zuiderstroom

Deelnemers aan Werkplaats de Paardenbloem zetten zich in om de werkplaats bestendig te maken voor een permanent verblijf in Malburgen én worden er nieuwe workshops samen ontworpen voor aankomend jaar. Deelnemers aan Zonnestof starten een eigen repaircafé waar opnieuw de mogelijkheden van zonnecellen worden onderzocht. Winkelcentrum de Drieslag wordt vergroend door een collectief van winkeliers en bezoekers. En zo blijft er nog veel meer achter, meer daarover later!

Organisator Halfvol verzamelt aankomende winter alle ideeën, suggesties en meningen. Meer dan 200 interviews en enquêtes worden samen met partners en organisaties in de wijk en in de stad zorgvuldig geanalyseerd. Met de uitkomsten wordt bekeken hoe Ruimtekoers volgend jaar de wijken én de gehele stad kan betrekken bij haar missie: gelijkwaardige, inclusieve en toegankelijke vormen vinden om iedereen te betrekken bij het samenleven in onze steden. De zesde editie van Ruimtekoers bestaat opnieuw uit de losse Stadsmakersprojecten én een festival.

Natuurlijk stond dit jaar in het teken van de Coronamaatregelen. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en inwoners hebben we dit jaar tot een succes kunnen brengen. Dank dank dank!

Meer horen en kijken? Bekijk dan deze documentaire over onze aanpak. Enjoy!