Doe mee met #dagvandepaardenbloem op 26 april: De Nationale Dag van de Paardenbloem

Karst en de paardenbloem

De laatste zondag van april, dit jaar op 26 april, zal vanaf 2020 door het leven gaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels op je trottoir, is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant.

Paardenbloemrecepten en andere verrassende toepassingen

Het is belangrijk om de paardenbloem goed in kaart te brengen. Want dit veelzijdige plantje heeft allerlei gezonde voedingsstoffen en effecten. Naar aanloop en op de Nationale Dag van de Paardenbloem delen experts recepten voor de paardenbloem én andere verrassende toepassingen! En dat gaan we landelijk onder de aandacht brengen. We roepen iedereen op om foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media zoals Instagram en Facebook.

Links de zijkant én rechts de bovenzijde van de paardenloem

Doe mee met #dagvandepaardenbloem! 

We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van wilde planten in de stad uit om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de allereerste Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur. Hoe?

Stap 1.
Op 26 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal; in je achtertuin, tussen stoeptegels bij de lantaarnpaal of misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.

Stap 2.
Maak één foto van de zijkant van de plant én één foto van bovenaf. Zodat het totale blad rozet zichtbaar is! Zie daarvoor de afbeeldingen hierboven.

Stap 3.
Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Wist je dat er momenteel maar liefst tien sescties zijn waarin Nederlandse paardenbloemen worden onderverdeeld? Dus, tot welke sectie behoort jouw vondst?

Stap 4.
Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Op deze manier kunnen wij alle prachtige kiekjes bewonderen en vastleggen in een digitaal paardenbloemenarchief.

Dankjewel voor het meedoen!

“Nederland kent maar liefst ruim 250 soorten paardenbloemen”

“Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor”, vertelt paardenbloemenexpert Karst Meijer van Herbarium Friscum. Als het aan Karst ligt, stoppen we met dat oeverloze maaien van bermen en velden en laten we de paardenbloem weer gewoon stáán. “Trouwens, dé paardenbloem bestaat niet. Er zijn vele honderden soorten, Nederland kent er maar liefst ruim 250. Zag je vroeger een compleet geel gekleurd weiland, dan stonden daar niet één soort, maar wel zestig verschillende varianten in”, aldus Karst. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht, want het is niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde en heilzame plant. Tijd, vonden de initiatiefnemers, om de plant de aandacht te geven die het verdient.

Initiatiefnemers

Met gebundelde krachten lanceren Taraxacum Nederland (onderdeel Herbarium Frisicum), Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier gezamenlijk de allereerste editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem.

Dit project is onderdeel van stadsmakersprogramma Werkplaats de Paardenbloem van de Onkruidenier. Wil je hier meer over weten? Lees het allemaal hier.