Doe je mee met #dagvandepaardenbloem? op 25 april: De Nationale Dag van de Paardenbloem

Welkom bij de tweede Nationale Dag van de Paardenbloem

De laatste zondag van april, dit jaar op 25 april, gaat vanaf 2020 door het leven als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels op je trottoir, is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant. De Nationale Dag van de Paardenbloem is onderdeel van het programma Werkplaats de Paardenbloem door De Onkruidenier.

Overal paardenbloemen, de dag was een succes!

Mensen in heel Nederland deelden foto’s van paardenbloemen, maakten tekeningen en deelden gerechten en recepten. Zo gaven we samen de aandacht die dit plantje verdiend!

De Dag van de Paardenbloem is een initiatief Herbarium Frysicum, De Onkruidenier, Natuurcentrum Arnhem en Ruimtekoers.


Paardenbloemen zijn essentieel voor onze biodiversiteit

Het is belangrijk om de paardenbloem goed in kaart te brengen. Want het gaat niet zo goed met dit veelzijdige plantje. Er zijn steeds minder soorten en ze groeien ook steeds minder vaak. Terwijl ze essentieel zijn voor de biodiversiteit van onze steden en landschappen. Bloeiende planten, zoals de paardenbloem, zijn nodig om het aantal insecten weer op peil te krijgen, want minder insecten betekent minder voedsel. We moeten met z’n allen goed begrijpen dat niets van wat er in de supermarkten ligt, vanzelfsprekend is. Lees er hier meer over!

Dus aan de slag om dit plantje de aandacht te geven dat ‘ie verdient: Doe mee met #dagvandepaardenbloem! 

We nodigen iedereen uit om mee te helpen om de paardenbloem op social media aan het woord te laten. Hoe kan jij helpen?

Stap 1: Maak de foto
Op 25 april neem je een of meerdere foto‘s van paardenbloemen. Dat mag overal; in je achtertuin, tussen stoeptegels bij de lantaarnpaal of misschien kom je wel een paardenbloem tegen op een onverwachte locatie tijdens je ‘frisse neus’ – wandeling. Ga niet onnodig het huis uit, maar kijk vooral op de plekken rondom je huis.

Stap 2: Zoek de soort
Wil je de juiste naam van jouw paardenbloem erbij plaatsen? Dat kan! Op deze website vind je de naam van jouw paardenbloem. Wist je dat er momenteel maar liefst tien secties zijn waarin Nederlandse paardenbloemen worden onderverdeeld? Dus, tot welke sectie behoort jouw vondst?

Stap 3: Deel met #dagvandepaardenbloem
Vervolgens plaats je de gemaakte foto’s op Instagram en/of Facebook met je locatie, eventueel de juiste naam (als je die gevonden hebt natuurlijk!) en gebruik de hashtag: #dagvandepaardenbloem. Op deze manier kunnen wij alle prachtige kiekjes bewonderen en vastleggen in een digitaal paardenbloemenarchief.

Dankjewel voor het meedoen!


Inspiratie:
Dag van de Paardenbloem 2020

Maak je eigen paardenbloemenlimonade

De Onkruidenier deelde het recept voor een echte paardenbloemenlimonade die je zelf kunt maken. Kijk het filmpje en vindt het recept hier!


Karst en de paardenbloem

De paardenbloemexpert van Nederland aan het woord!

Wil je meer weten over paardenbloemen? Karst Meijer is de paardenbloemexpert van Nederland. Hij weet alles over de honderden soorten en aanjager van de Dag van de Paardenbloem. Lees er meer over in dit artikel!


Paardenbloemen likeur van Petra

Petra (Arnhem-Zuid) deelde
haar recept voor paardenbloemlikeur! Mmm… lekker!

  1. Als eerste: pluk veel paardenbloemen en haal de gele blaadjes er af. Bovenop een schil van een biologische citroen. Let op; alleen het gele gedeelte, wit er af snijden.
  2. Ten tweede: Pure alcohol (98% is in NL lastig verkrijgbaar of heul duur, meenemen van vakantie in Italië scheelt heel veel).
  3. Dit mengsel twee weken laten staan.
  4. Daarna zeven en aanlengen met suikerwater tot ongeveer 30-40%. Eet smakelijk!

Paardenbloemen likeur van Petra

Twee flinke handen paardenbloemen koppen, halve liter water, 500 gram rietsuiker (mag ook 300), sap van 1 onbespoten citroen en een beetje kardemon.

  1. Alleen de bloemenhoofdjes even aan de kook brengen in het water.
  2. Vervolgens 24 uur laten staan.
  3. De bloemen daarna zeven en door de suiker roeren.
  4. Sap van de citroen toevoegen en op een zacht vuur inkoken.
  5. Niet te dik laten worden, erg lekker bij de Spa of als hoestdrank.

Maak je eigen herbarium

Welke paardenbloemen groeien er in jouw tuin, park, berm of speelveldje? Tijdens onze dagelijkse wandeling door de wijk en stadspark komen we veel verschillende paardenbloemen tegen in allerlei vormen en maten. Daarmee kun je een eigen wijkherbarium maken. Het leren herkennen van paardenbloemsoorten is een flinke uitdaging, maar ook erg leuk! Je kennis gaat al doende gestaag vooruit! Ook benieuwd naar het maken van je eigen herbarium van paardenbloemen of andere vondsten? Klik hier!


Nog zo veel meer inzendingen

En we kregen nog zo onwijs veel meer inzendingen! Check ze eens op Instagram met #dagvandepaardenbloem. Of luister het item terug op NPO radio 1 van afgelopen jaar. Of lees het artikel in dagblad Trouw! En vooral, kijk eens naar de foto’s hieronder.