Het favoriete recept van Allon: Noten gehaktballetjes

Chef-kok Allon Cheng deelt zijn noten gehaktballetjes recept met ons. Dit recept kreeg hij van Seta, moeder Vahe Amorian. Zijn familie is gevlucht uit Syrië en wonen al een aantal jaar in Arnhem. Vahe heeft als vrijwilliger bij Stichting Vitanos gewerkt en is daarna met een koksopleiding begonnen. Inmiddels werkt hij bij een restaurant van een 3-sterren kok. Zijn broer studeert voor tandarts in Amsterdam.

Vanaf het begin heb ik al bewondering voor de levenskracht en doorzettingsvermogen van deze familie.

Allon Cheng

Waarom moet je dit recept echt proeven?

Het gerecht heeft een een mooie textuur; een combinatie van zacht en een bite. De verschillende soorten noten maken het dat je telkens een andere smaak gaat ontdekken!

Allon Cheng aan de slag bij Ruimtekoers

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 sneetjes (oud) bruin of volkorenbrood in dobbelsteentjes gesneden (of 85 gram paneermeel) 
  • 200 gram gemengde noten en pitten (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, cashewnoten en amandelen) 
  • 1 teentje knoflook fijngehakt 
  • 3 sjalotjes gesnipperd 
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd 
  • 1 eetlepel  ketjap manis  
  • 2 theelepels paprikapoeder 
  • 1/2 theelepel tijm of Italiaanse kruiden of kruiden naar eigen smaak 
  • Wat takjes peterselie fijngehakt 
  • 110 gram Parmezaanse kaas* 
  • 2 eieren* 
    * kan ook vervangen worden door 100 tot 150 ml  ongezoete sojamelk  en wat extra ketjap.
    Voor het bakken: olijfolie of zonnebloemolie 

Bereidingswijze

Rooster de noten en pitten in een koekenpan of op een schaal in de oven tot de ze een lichtbruine kleur krijgen. Laat de noten afkoelen en maal of hak ze daarna tot een kruimig mengsel. Voeg de eieren en alle andere ingrediënten toe en meng dit goed en kneed het vervolgens tot een samenhangende massa. Laat het mengsel 30 minuten rusten in de koelkast en rol dan met de hand er balletjes van (grootte naar eigen wens). Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes goudbruin. 

Serveer de balletjes als snack met een dipsaus, in een tomatensaus bij pasta of als onderdeel van een maaltijdsalade. 

Dit is onderdeel van stadsmakersprogramma Kook je verhaal van Allon Cheng.