In gesprek met de buurtconciërge: “Moet je zien, er is volop natuur in de stad!”

Als je het hebt over het leven in de stad leuker, mooier en leefbaarder maken, denk je al snel aan de stadsnatuur. Iemand die daar alles van weet, is Buurtconciërge Henry Oost. Hij neemt je in dit interview mee naar de ecozone in Schuytgraaf.  

De Buurtconciërge, wie is dat? 

Even voor de duidelijkheid: Dolmans Landscaping Services zorgt in opdracht van de gemeente Arnhem voor onderhoud aan het groen in Arnhem Zuid. Henry Oost werkt voor Dolmans en vormt twee dagen van zijn werkweek een schakel tussen bewoners, Dolmans en gemeente. Op die twee dagen is hij…de Buurtconciërge! 

Klap op de groene vuurpijl zijn de bevers met hun flinke beverburcht. Maar waar je die kunt vinden houden we geheim …

En er zijn zelfs amfibieën te vinden in de ecozone! 

In Schuytgraaf ligt een ecozone; een gebied met wilgen, poelen, rietland, maar ook natuurpaden en een wandel-, fiets- en kanoroute. Wat je zo op het eerste oog nog niet ziet, is het grote aantal dieren en insecten dat in dit gebied leeft. Ook zeldzamere soorten zoals de waterspitsmuis en de blauwwangsalamander. Klap op de vuurpijl zijn de bevers met hun flinke beverburcht. De locatie daarvan blijft geheim, want anders raakt het leefgebied van deze knaagwonders te veel verstoord.  

Henry vertelt: “Het gebied bestaat nu een kleine tien jaar. Bij het onderhouden van de zone, houden we veel rekening met de Flora en Fauna die er voorkomt. Omdat we bebossing en verlanding van de ecozone willen voorkomen, snoeien we de wilgen op gezette tijden. Waar de waterspitsmuis voorkomt, mogen we bijvoorbeeld niet machinaal maaien, want dan beschadigt hun leefgebied. Daar maaien we het riet en de oevers handmatig. Poelen zijn een belangrijk leefgebied voor amfibieën. Om deze te kunnen behouden, moeten we het riet weghalen, anders groeien de poelen dicht. Bij de poelen zorgen we bovendien dat de noordkant vrij blijft, zodat de amfibieën (koudbloedig als ze zijn) er gedijen en daar de warmte van de zon kunnen opzoeken.”

Samen met de inwoners van de wijk

“Uiteraard plegen we onderhoud als de vogels nog niet broeden. Bewoners moeten zelf hun oevers onderhouden. Andere bewoners hebben gezamenlijk van het zaaghout van wilgen uit de zone een heel vlechtwerk gemaakt als natuurlijke afscheiding. Ik heb regelmatig contact met hen en ze gaven aan dat ze dat graag samen wilden doen. In een weekend hebben we toen met z’n allen hout verzameld en zijn we aan het vlechten geslagen met vaders, moeders en kinderen; hartstikke leuk én met een mooi en duurzaam resultaat.” 

Benieuwd naar de Ecozone, hierboven is een fietsroute door Schuytgraaf zodat je alle plekken tegenkomt!

Watermunt, kaardebol en geknaagde boomstammen

Al vertellende struint Henry door het gebied en wijst enthousiast van alles aan. Watermunt, Kaardebol (een plant met distels zo groot als een vuist, die de gemeente Arnhem wil beschermen) en de opschietende wilgen (Henry vertelt dat wilgen als eerste in bloei staan in de lente en dan al veel hommels aantrekken). Dan komen we bij een serie boomstammen waar flink aan is geknaagd. Duidelijk het werk van ijverige bevers. “We doen steeds flora en fauna checks, zodat we precies weten waar wat bloeit of huist, zodat we daarmee rekening houden bij de timing en de manier van onderhoud plegen”, vertelt Henry.

“Nu ligt hier dus ergens een hele grote beverburcht, waar we niet te dichtbij mogen komen. Het is ongelooflijk als je ziet welke dikke stammen bevers doorknagen en verslepen voor de bouw van zo’n burcht!”

Bezige bij in het Arnhemse

Behalve dat Henry bezig is met onderhoud, helpt hij ook bij het onder de aandacht brengen van dit gebied bij een groeiend aantal bewoners uit Arnhem-Zuid (en omstreken). “Het is er om gebruik van te maken. Je kunt over de vlonders wandelen, een route fietsen, lekker ouderwets struinen met je kinderen; het is een prachtig stukje natuur in de stad. Sowieso vind ik het belangrijk om kinderen van alles over de natuur te leren. Eigenlijk ben ik als buurtconciërge breed in te zetten, hoor! Er zijn heel wat burgerinitiatieven in Arnhem gerealiseerd waarbij ik betrokken was. Voor wie dat leuk vindt: op Arnhem Klimaatbestendig lees je er meer over. Op de site vind je een kaart met bijna honderd projecten in de stad.” En check ook eens de Onkruideniers die actief zijn voor Ruimtekoers!

Leuk project in de pijplijn: in 2021 gaat Arnhem Zoemt, ook met medewerking van Henry, het grootste bijenhotel ter wereld realiseren. Op dit moment staat dat nog in Engeland met een lengte van 13 meter. Bij De Hooimaat aan de Huissensedijk wil Arnhem Zoemt er volgend jaar eentje maken van 15 meter lang. Meer weten of iets vragen aan Henry? Je kunt hem het beste appen op 06 5366 6681. Of kijk op Facebook.