Festivalverslag Bijzondere ontmoetingen

Opmerkelijke dingen van Ruimtekoers Festival…

Hoe een fietsband Werkplaats de Paardenbloem een heel bijzonder tintje gaf

Bij Werkplaats De Paardenbloem wilde Ester heel graag haar vader en zoon meenemen met de wandeling. Haar vader emigreerde vijftig jaar geleden vanuit Indonesië naar Arnhem-Zuid. Waarom wilde ze hem zo graag meenemen? Hij heeft in het verleden op een rubberplantage gewerkt. Het grappige is dat Vredestein dit jaar voor het eerst 250 fietsbanden heeft geproduceerd van rubber gewonnen uit de melksappen van de stengels en wortels van de paardenbloem (Dit is écht waar: Zeeuwse boeren verbouwen de Russische paardenbloem, zodat ze op een andere manier rubber kunnen winnen dan op de oorspronkelijke manier, uit de rubberboom. Die zijn namelijk ziek en leveren al tijden minder). Tijdens de wandeling kwamen bij de vader van Ester alle herinneringen aan zijn vroegere werk op de rubberplantage weer naar boven. Hij raakte hierdoor zelf emotioneel, maar raakte ook mensen in de groep. Hij eindigde met te zeggen: “Door jullie kijk ik na vijftig jaar weer precies zo naar mijn leefomgeving zoals ik dat vroeger in Indonesië deed.” 

Weefplezier opnieuw beleefd

Bij Zonnestof kwam spontaan een Afghaanse vrouw uit de buurt. Ze sprak bijna geen Nederlands, maar met handen en voeten kon ze uitleggen dat ze al meer dan vijftien jaar niet geweven had, maar daarvoor altijd wel heel veel. Er ontstond een leuk ‘gesprek’. Later liep ze door, maar na twee uur kwam ze speciaal terug met allerlei foto’s van haar eerdere weefwerken. Om te laten zien aan Pauline, Maaike en de groep.

Dubbelwerkende parasol

Daan is productontwerper en kwam naar Zonnestof om te experimenteren met zijn parasol die overdag door een kunstig ontwerp met licht speelt. Wat hij zich afvraagt: of hij met ingeweven zonnecellen aan de bovenkant kan zorgen dat mensen ’s avonds licht krijgen van hun parasol in plaats van het af te weren. Slim en leuk.

Toch een vlag bij Groenteman Frits

Tijdens de opening van de expo van Tina Lenz op de muur van Albert Heijn, werd groenteman Frits  – die al een prima contact had met Tina voor deze dag – zo enthousiast over de nieuwe vlaggen in het winkelcentrum, dat hij besloot alsnog een vlag te gaan mee-ontwerpen. Tina ontwierp in het afgelopen half jaar, samen met verschillende winkeliers, onder andere vlaggen die de identiteit of rituelen van de ondernemers duidelijk maken. 

Check ook nog dit (last but zeker not least!):

Groene stroom van het trolleynetwerk voedt Ruimtekoers! Dit idee is ontstaan en uitgewerkt in het kader van een prijsvraag over de verduurzaming van evenementen. Bijvoorbeeld de lampjes die de wandelgangen van de Drieslag kleur gaven, kregen hun stroom van het trolleynet.