Ayfer Artuc’s Turkse Sarma

Op donderdag 3 september tijdens Ruimtekoers Festival eet je: Turkse keuken met Ayfer

“Het rollen is bijna therapie” 

Ayfer Artuc woont sinds 2004 in Malburgen, in de Klaproosstraat. Van oorsprong is ze Turks. Koken doet ze veel en graag. Eigenlijk altijd Turkse gerechten, voor haar gezin, familie, haar buren, kennissen en vrienden. Voor Ruimtekoers Festival kookt ze Sarma: gevulde druivenbladeren. Behalve dat het een heel lekker gerecht is, is het bereiden ervan ook een soort ultieme ontspanning voor Ayfer.  

Lachend legt ze uit: “Ik heb dit recept van huis uit meegekregen. Je kunt niet ’s middags denken: ‘Och, laat ik vanavond eens Sarma maken’, want het is een gerecht dat veel bereidingstijd vraagt. Het hoort ook echt bij feesten of andere gezellige bijeenkomsten. Voor één volle pan ben je zo twee of drie uur druivenbladeren aan het rollen. En dat is zó fijn. Ik doe het bijna nooit alleen, het is iets dat ik samen met mijn moeder of vriendinnen doe. En tijdens het rollen, ga je kletsen, dingen bespreken en vergeet je al het andere. Voor mij is dat net als wat voor anderen een hobby als schilderen of kleien doet. Je bent een paar uur alleen maar aan het zitten en rollen, terwijl je bijpraat en helemaal ontspant. Bijna therapeutisch. Het gerecht roept bij mij ook een bijna ouderwets gevoel van saamhorigheid op. Mensen doen eenmaal veel dingen op zichzelf. Door corona is dat alleen nog maar meer geworden. Dan is het juist zaak om elkaar vaker thuis op te zoeken en daar samen te eten, te genieten en de tijd te nemen. Sarma is dan het ideale gerecht. Ik maak het met liefde en geduld en dat proef je. Mensen waarderen dat, het is eten dat veel mensen bij blijft. Ik wil als vervolg op Ruimtekoers Festival wel meer doen met eten in de wijk; samen koken, elkaars smaken proeven, mensen verbinden. Misschien wel in een wijkrestaurant!”  

Turkse Sarma

Ingrediënten: 

  • 1 pak druivenbladeren (300 gram) 
  • 200 gram Pirinc rijst (Turkse rijst) 
  • 2 glazen water 
  • 2 uien, fijngesnipperd 
  • 1/2 glas olijfolie 
  • 2-3 eetlepels Salca (Turkse tomatenpuree) 
  • zwarte peper 
  • 1,5 theelepel Pul biber (Turkse rode vlokkenpeper) 
  • 3-4 takjes dille 
  • 3-4 takken peterselie 
  • zout 

Bereiding: 

  • Spoel de rijst: doe de rijst in een kom en spoel goed af onder lopend water totdat het water helder blijft. 
  • Was de wijnbladeren één voor één goed met lauw water. Laat ze daarna 10 minuten in warm water weken. Goed uit laten lekken.  
  • Meng de rijst met de ui, kruiden en specerijen met elkaar. 
  • Pak een druivenblad. Doe een beetje rijst op de onderkant van het blad en rol het op. Werk zo alles af. 
  • Pak een pan en leg onderin eerst wat losse druivenbladeren.  
  • Leg daarop de sarma en giet een half glaasje olie eroverheen.  
  • Schenk wat water tot de sarma bijna onder water staat.  
  • Leg eventueel een bord op de sarma en laat het op zacht vuur koken voor ongeveer 45 minuten of tot ze gaar zijn. 

Serveertip: 

  • Serveer met een dipsaus van yoghurt, dille en knoflook, of een tomatensaus.

Wil je deze afhaalmaaltijd bestellen? Of een andere maaltijd op een andere dag? Alle praktische informatie vind je op ruimtekoers.nl/aplacetoeat of bestel de maaltijd meteen via ruimtekoers.nl/tickets.