Voor de kids: Op avontuur met Collectief Vier

Theatermakers

Op avontuur met Collectief Vier

Voorafgaand aan Het Grote Wijkdiner is er van alles te doen voor de kids. Collectief Vier’ komt met een speelse, grappige en (leuk) spannende familievoorstelling voor iedereen vanaf acht jaar. Tipje van de sluier: vier meiden vinden een briefje met daarop alleen een tijdstip en een adres. Daarmee begint een steeds groter wordend avontuur…

Van podcast naar theatervoorstelling

Het Collectief Vier bestaat uit theaterdocenten en -makers Loïs, Jolieke, Bregt en Evelien, alle vier afgestudeerd aan de Arnhemse kunstacademie. Loïs: “We zouden afstuderen met een project bij De Plaats, maar corona gooide roet in het eten. Stilzitten past niet bij ons en we besloten om – als coronaproof alternatief – een podcast te maken. Dat werd een succes met twintigduizend luisteraars. Later bood De Plaats ons alsnog de mogelijkheid om een voorstelling te maken, die we vervolgens weer moesten onderbreken door een nieuwe coronapiek. Inmiddels hebben we ‘m weer opgepakt. We zijn echt heel blij dat we de voorstelling nu live kunnen spelen tijdens het Wijkdiner!”

Iets betekenen in de wereld

Zonder al te veel te willen verklappen, vertelt Loïs verder: “Kinderen kunnen helemaal opgaan in het stuk. Ze kunnen meegaan in de gedachtegang van de meiden in het verhaal. Wat moeten ze doen met de aanwijzing op het briefje? Wie of wat denk je dat ze gaan tegenkomen op dat adres? Wat hoop je? Thema’s die we met de voorstelling willen aansnijden, zijn bijvoorbeeld: op welke manier kun je iets betekenen in de wereld? Doe je dat dat door een held te zijn? Wanneer ben je eigenlijk een held? We hopen kinderen mee te geven dat hun stem belangrijk is. En dat ze die laten horen over hoe we met onze wereld moeten omgaan.”