Anwar Titi’s Syrische Mutabal

Op zondag 6 september tijdens Ruimtekoers Festival eet je: Syrische keuken met Anwar 

‘Voor grote en kleine feesten…’ 

Anwar Titi komt uit Syrië en woont nu vijf jaar in Arnhem. Hij studeert aan de HAN en kookt daarnaast graag. Hij is eigenlijk dol op vlees, maar voor Ruimtekoers Festival kookt hij een vegetarische rijstschotel en een groentebijgerecht.  

Met zijn Syrische roots, staat voor Anwar één ding als een paal boven water: eten, dat doe je met z’n allen. Daarom zorg je ook altijd dat je genoeg maakt. En anders deel je gewoon wat er is. “Ik weet nog dat ik een keer bij een Nederlandse vriend in de woonkamer op de bank moest gaan zitten, omdat zij gingen eten. Dat vond ik zó ontzettend raar. In Syrië is iedereen heel gastvrij. Maar goed, ik maak dus onder meer een rijstgerecht klaar. Dat doe ik een beetje op een speciale manier, met speciale kruiden. Ik kook de rijst eerst en dan bak ik die in de pan verder, met steeds wat water erbij, tot dat helemaal is verdampt. Het állerlekkerste vind ik rijst die op gloeiende kolen is afgemaakt, zodat er een heel bijzondere rokerige smaak aan zit.

Rijst klinkt misschien ‘gewoon’, maar voor mij betekent het een feestmaal. Waar ik vandaan kom (het platteland, vlakbij de hoofdstad) hoort het echt bij feesten, zoals een huwelijk. Als ik bijvoorbeeld zou gaan trouwen, komt iedereen van mijn familie en vrienden bij elkaar om in een grote tent enórme pannen rijst klaar te maken. Groepjes mensen komen dan met hun bordjes bij je om te eten en je te feliciteren. Met mijn maaltijd roep ik voor mezelf die sfeer op, heerlijk. Het kan ook voor kleine feestjes! Zoals laatst, toen we spontaan met mijn familie bij het water zaten en we met z’n allen uit een schaal de rijst aten die ik thuis al had gekookt voor mijn moeder en mijn broertje.” 

Syrische Mutabal  

Ingrediënten:

 • 2 aubergines 
 • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt 
 • 4 el tahin (sesampasta) 
 •  3 el griekse of turkse yoghurt 
 • sap van één citroen 
 • peper en zout 
 • olijfolie 

Bereiding:  

 • Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Rooster de aubergine boven het gasfornuis tot deze zacht wordt en het velletje donkerbruin, dit geeft de aubergines een rooksmaak. 
 • Óf, bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.  
 •  Laat de aubergines afkoelen voordat je de schil eraf haalt. Snijd door de lengte en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Zet het vruchtvlees apart. 
 • Hak of prak het vruchtvlees samen met de knoflookvlees fijn en doe het in een schaaltje. 
 • Voeg de tahin, yoghurt en citroensap toe. 
 •  Breng op smaak met wat peper, zout en wat olijfolie. 

Serveertip: 

 • Garneer de Mutabal met wat granaatappel pitjes voor een lichte zure smaak. 
 • Serveer voor de echte Syrische ervaring de Mutabal met Arabisch platbrood. 

Wil je deze afhaalmaaltijd bestellen? Of een andere maaltijd op een andere dag? Alle praktische informatie vind je op ruimtekoers.nl/aplacetoeat of bestel de maaltijd meteen via ruimtekoers.nl/tickets.