Dank jullie wel, bezoekers, makers, bewoners en vrijwilligers! Dit was Ruimtekoers Festival 2019!

Wat zijn we trots! Dank jullie wel, bewoners, vrijwilligers, bezoekers en makers voor dit toffe en gezellige festival! Tijdens deze vierde editie werden we uitgedaagd om nieuwe dromen en  richtingen te ontdekken  voor het samen leven in de stad. Er waren meer dan 80 activiteiten zoals kunstprojecten, muziek- theater- en spoken word-voorstellingen, workshops, lezingen en een open call. Het was niet alleen een heel gezellig festival, maar ook een onderzoek naar hoe we samen leven in de stad voor iedereen beter, mooier en leuker kunnen maken.

Malburgen, Arnhem-Zuid

Ruimtekoers vond plaats in de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid en versterkte de bestaande wijkinitiatieven door hen een podium te bieden. Zo zijn er relaties gelegd voor de lange termijn met WijkLab Malburgen, Jongerencentrum Fresh, Het Timmerhuis, Heel Arnhem Schoon en ACT. Met hen en vele anderen wordt het festival voor volgend jaar al in de steigers gezet.

Ongedwongen sfeer en hoge betrokkenheid

Wat opviel was de betrokkenheid van bezoekers en mensen uit de wijken in Arnhem-Zuid. In restaurant A Place To Eat – het hart van het festival – vonden vele ontmoetingen plaats tussen wijkbewoners, festivalbezoekers en makers. “We zijn hier elke dag te vinden en maken praatjes met andere bezoekers”, aldus een bewoner van Malburgen. Bij het wijkontbijt op zaterdag 6 juli waren ruim 150 buurtbewoners aanwezig. Maar liefst 40 daarvan hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor volgend jaar.

Onderzoek en ontmoetingen in het voorjaar

Deze vierde editie van Ruimtekoers begon eigenlijk al in het voorjaar van 2019, het moment waarop veel makers de wijk in trokken om onderzoek te doen en samenwerkingen aan te gaan. Kunstenaar Yasser Ballermans organiseerde in aanloop naar Ruimtekoers samen met Wijklab Malburgen workshops waarin kinderen met ouders en vrienden de eerste familiewaardenschilden maakten voor zijn installatie. Ook De Onkruidenier, Mensen Zeggen Dingen, Museum Arnhem en Rozet presenteerden op het festival de uitkomsten van de ontmoetingen en het onderzoek die zij in het voorjaar in de wijk hadden.

Wat er achterblijft

In samenwerking met Rozet wordt het project van De Onkruidenier bestendig gemaakt voor een permanent verblijf in Arnhem-Zuid. Het kunstwerk The Next Bridge van Yasser Ballemans blijft de hele zomer staan op de middenberm van de Nijmeegseweg. Net als het woord ‘GROEI’ dat onderdeel is van het werk Woordenfeest van Dana Dijkgraaf en Erik Stehmann. Voor de andere woorden van dit werk wordt een permanente plek gezocht, het liefst in Arnhem-Zuid.

Volgende editie

Organisator Halfvol verzamelt aankomende zomer alle ideeën, suggesties en meningen. Meer dan 250 interviews en enquêtes worden samen met partners en organisaties in de wijk en in de stad zorgvuldig geanalyseerd. Met de uitkomsten wordt bekeken hoe Ruimtekoers volgend jaar de wijk nog meer kan betrekken en de impact kan vergroten.

De vijfde editie van Ruimtekoers zal in het voorjaar van 2020 wederom in Malburgen plaatsvinden. Tijdens deze editie zal ook het maakproces en het onderzoek voorafgaand aan het festival zichtbaar zijn.

Nog één keer nagenieten

Geniet nog even na met deze super awesome video die Marie-Anne Faustinelli voor ons maakte!