11 t/m 15 oktober 2016, ARNHEM

Ruimtekoers FestivalDe utopie van de stad

Lisa Weeda, Rutger Bregman & Bas Heijne – Uitverkocht

Veel mensen hebben een zwart wereldbeeld. Daarom wil ik schrijven over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan.

di 11 okt, 2016
19:30
LOCATIE NOG NIET BEKEND

*** Let op! Deze avond is uitverkocht. ***

Ruimtekoers 2016 vindt plaats in winkelpassage Hemelrijk in de binnenstad van Arnhem!

Dinsdag 11 oktober – Durf te denken, durf te dromen

De eerste dag van Ruimtekoers 2016 trappen we hard af met een pleidooi voor utopisch denken. We belichten het belang van alternatieve ideeën, van grote dromen en utopische vergezichten. Niet om de harde werkelijkheid te ontvluchten of te ontkennen, maar juist om in tijden van crisis en tumult koers te bepalen. Ruimtekoers streeft ernaar om ruimte te maken voor nieuwe ideeën. Met deze opening breekt Ruimtekoers een lans voor de noodzaak van utopisch denken anno 2016.

Met haar inmiddels beroemde slogan “There is no alternative!” zette Margaret Thatcher in de jaren tachtig een stop op maatschappelijke dromen. Verborgen achter deze vier woorden zit de veronderstelling dat de geschiedenis een onvermijdelijke mars voorwaarts is, begonnen bij een absoluut nulpunt en geëindigd is bij een definitieve, rationale vorm van staat en samenleving: de neoliberale marktsamenleving.

Lezing Rutger Bregman

In een lezing door historicus Rutger Bregman maakt hij korte metten met deze veronderstelling en pleit hij voor een andere, praktische benadering van de geschiedenis. Daarvoor graaft hij diep in het verleden om vervolgens op de proppen te komen met Thomas More’s Utopia uit 1516. Aan de hand van dit veelbesproken werk, belicht hij hoe we geschiedenis kunnen inzetten om tot een nieuw utopisch narratief te komen. Bregman pleit voor het vasthouden van een utopische horizon, om onze verbeeldingskracht aan te zwengelen. In plaats van de geschiedenis vanuit een passief vooruitgangsbegrip te benaderen, kunnen we deze inzetten om een horizon te schetsen, om samen geschiedenis te schrijven. Durf te dromen!

Lezing Bas Heijne

Tijdens Ruimtekoers 2016 geeft Bas Heijne een inleiding over het postmoderne denken, het gevoel van onbehagen en de noodzaak van een nieuw verhaal.

Verdere invulling

Hoe verloopt de avond verder? Dat vertellen we je snel!

*** Let op! Deze avond is uitverkocht. ***

  • Rutger Bregman

    Rutger Bregman (1988) is historicus. Als correspondent Vooruitgang schrijft hij vanuit een historisch perspectief over economie, politiek en vooruitgang. Rutger schrijft over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan in de hoop hiermee het zwarte wereldbeeld dat veel mensen hebben te veranderen. Rutger publiceerde vier boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) die begin 2016 ook in het Engels verscheen, en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).
  • Bas Heijne

    Bas Heijne is schrijver, interviewer en vertaler, onder meer bekend van zijn columns in NRC Handelsblad en verschillende essaybundels. Met een scherpe pen draagt hij op uitzonderlijke wijze bij aan het publieke debat met een cultuurkritische houding richting autoriteit en samenleving. Hij is kritisch over de elite, die niet inspireert met een eigen verhaal. Maar ook over burgers die eisen dat al hun wensen hier en nu worden vervuld. Tijdens Ruimtekoers 2016 geeft hij een inleiding over het postmoderne denken, het gevoel van onbehagen en de noodzaak van een nieuw verhaal. Foto: © Merlijn Doomernik.
  • Lisa Weeda

    Lisa Weeda schrijft proza, theater en non-fictie en zit in het agentschap van Literair Productiehuis Wintertuin. In 2015 studeerde ze af aan ArtEZ Creative Writing, waarna ze werd geselecteerd voor de Arnhemse Nieuwe. Lisa maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht en geeft regelmatig workshops. Ze trad onder andere op in Het Compagnietheater, op Zwarte Cross en bij Frontaal in Rotterdam. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, De Dakhaas, De Titaan en De Optimist. In 2015/2016 nam ze deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor ze afreisde naar Oekraïne om onderzoek te doen naar het vaderland van haar oma. Daarover schreef Lisa een chapbook dat in november 2016 verschijnt bij Wintertuin.
close