• playground voorstellingen en exposities

    Boeiende events met muziek, dans en exposities in leegstaande gebouwen.

  • innovate nieuwe concepten

    Drie vernieuwende leisure-concepten die de functies in de binnenstad creatief mengen.

  • context lezingen en debat

    Lezingen en workshops over de toekomst van onze stad op leegstaande, unieke locaties in het centrum van Arnhem.

Nieuws

Achtergrond – Showroom Arnhem

ACHTERGROND – SHOWROOM ARNHEM – KLEINE OORD 117

Bekijk de evenementen van Ruimtekoers Festival in Showroom Arnhem

HANGPLEK WORDT CULTUREEL CENTRUM

Onder parkeergarage Langstraat is een locatie van ruim 600m². Oorspronkelijk een openbare voetgangerspassage tussen de Langstraat en het Kleine Oord. Doordat de doorgang nauwelijks werd gebruikt ontstond er een overlastgevende hangplaats. Kunstenaarscollectief G.A.N.G. heeft in 2000 de ruimte onder handen genomen. Zij plaatsten hekken om zo een eigen ruimte te creëren. In 2009 vond er een ingrijpende verbouwing plaats (CASA i.s.m. G.A.N.G en Ontwerp Platform Arnhem) en sindsdien heeft de halfopen situatie plaatsgemaakt voor een binnenruimte, Showroom Arnhem.

Met een klein budget is de ruimte geschikt gemaakt voor exposities en publieke bijeenkomsten. Dit is gedaan door een eenvoudige maar opvallende ingreep met oplichtende kassenbouwgevels. De binnenruimte die zo ontstond is voorzien van een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming en een bar en een sanitairblok. De in de gevels geïntegreerde TL-balken zetten het interieur en exterieur in het licht en zorgen daarmee voor een belangrijke attentiewaarde van de locatie. Het hele project is met minimale middelen in een periode van 1 maand gerealiseerd en functioneert nu al ruim 5 jaar als bruisend cultureel centrum. Mooi voorbeeld dat ook zonder hoge investeringen slimme ingrepen kunnen bijdragen aan de (culturele) ontwikkeling van de stad.

CASA

Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA) exploiteert Showroom Arnhem sinds de verbouwing. Het biedt ruimte aan culturele evenementen zoals lezingen, debatten, tentoonstellingen, workshops, voorstellingen en ander culturele manifestaties. Sinds 2014 biedt Showroom Arnhem ook onderdak aan de stadsmaquette van Arnhem.
Showroom Arnhem was als tijdelijke projectlocatie bedoeld met een termijn van drie jaar (2009-2012), inmiddels is deze termijn al drie keer verlengd met een jaar. CASA is zelfs in overleg met de gemeente over een mogelijke uitbreiding aan de zijde van het Kleine Oord. Voor het festival werkt CASA samen met Ruimtekoers als inhoudelijke programma partner. In Showroom Arnhem wordt dan ook de inhoudelijk opening en sluiting van het festival gehouden.
website ontwerp & techniek Jeroen Schoonderbeek Grafisch Ontwerp
Google maps