Ruimtekoers Festival: 15 tot 25 november Kijk hier voor de eerste programma’s!

Ruimtekoers organiseert een breed scala aan activiteiten, workshops, lezingen, voorstellingen en bijzondere momenten in elf dagen festival. Begin oktober maken we het gehele programma bekend. Kun je niet wachten, kijk dan snel hieronder wat er al is bevestigd!

Beeldende kunst als reflectie

Het festival heeft samen met Museum Arnhem een aantal hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor deze editie werk te maken. Het werk reflecteert op het leven in een stedelijke omgeving. De Arnhemse kunstenaar Rob Voerman bouwt een tijdelijk paviljoen naast winkelcentrum Kronenburg. Voerman bouwde vorig jaar zomer voor Sonsbeek 2016: transACTION een paviljoen over de waterval in het Sonsbeek park.  Sachi Miyachi (Japan) laat je een balletje slaan op een zeer oncomfortabel golfterrein. Net als in het echte leven heb je er belemmeringen en uitdagingen te overwinnen. Arnhemse kunstenaars Thijs Linssen en Frank en Michiel presenteren eveneens werk.

Schets van Rob Voermans paviljoen tijdens Ruimtekoers Festival.
Schets van Rob Voermans paviljoen.

Stadsbewoners worden programmamakers

Inwoners van Arnhem zijn nauw betrokken bij het maken van het programma. Literair productiehuis Wintertuin organiseert een zestal workshops waarin Arnhemmers onder begeleiding van een schrijver hun eigen verhaal optekenen. Het resultaat presenteren zij op het festival. Onder leiding van Adriaan Luteijn, choreograaf van Introdans, dansen studenten van de opleiding ArtEZ BA-Docent Dans een duet met senioren uit Arnhem-Zuid. De voorstelling heeft als titel Nors en Sous.

Nors en Sous van introdans tijdens Ruimtekoers Festival. Een dans met ouderen en jongeren.
Nors en Sous van introdans.

In aanloop naar het festival

Ook voorafgaand aan het festival gebeurt er al veel in de stad. Fotograaf en filmmaker Herbert Alfonso – bekend van de documentaire Blues & Blessings waarvoor hij hiphopartiest Typhoon 5 jaar lang volgde – gaat in september ‘op reis’ in Kronenburg en Vredenburg. Om de bijzondere momenten van mensen in het alledaagse vast te leggen. Een expositie van het werk is in oktober te zien. Je kunt in oktober ook op stap met de mannen van de Onkruidenier. Je zult ontdekken dat je heel veel kunt doen met dat hardnekkige groen tussen je stoeptegels en in de berm.

In gesprek over de samenleving van de toekomst

Tijdens Ruimtekoers wordt er nagedacht over hoe dat nou moet: samenleven in die alsmaar drukker wordende steden. In een serie lezingen, gesprekken en workshops wordt de stad van de toekomst onderzocht. Onder andere Eva Rovers, schrijfster van het onlangs verschenen pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn, schuift aan en zal ons hoogstwaarschijnlijk oproepen om in verzet te komen. Ook wordt er een speciale dag voor professionals georganiseerd met medewerking van Pop-Up City.

Beeld van video Wij Zijn De Stad. Ruimtekoers Festival.
Beeld van video Wij Zijn De Stad.

Het topje van de ijsberg

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Kunstbedrijf Arnhem is nauw betrokken bij de programmering in het festivalhart De Vrijstaat- A Place To Be. In samenwerking met Luxor Live wordt er een verrassend muziekprogramma ontwikkeld. Er zijn feestjes in het weekend én op doordeweekse ochtenden. Intussen wordt er ook nog hard gewerkt aan een indoor camping en verzorgen Natuurcentrum Arnhem en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) educatieprojecten.

#doejemee

Het volledige programma en de exacte locaties worden begin oktober bekend gemaakt. Daarnaast roept organisator Halfvol iedereen op om mee te doen. Want de stad, dat zijn wij allemaal. Heb je een goed idee voor een activiteit, performance, feestje, expo of een workshop? Mail dan naar doejemee@ruimtekoers.nl